Despre dropshipping sau cum să vinzi fără stoc

Realizare site de prezentare START-UP la doar 150€
iunie 28, 2017
Start-Up Nation: Firmele câștigătoare vor avea nevoie de aproape 50.000 de angajați în primul an. Cât de greu le va fi pe piața muncii
februarie 21, 2019

Despre dropshipping sau cum să vinzi fără stoc

Dropshipping, ce înseamnă ?

 

Dropshipping este metoda folosită in retail, unde magazinul online / vânzătorul nu are pe stoc produsele pe care le vinde.

Când înregistrează o comandă merge direct la un furnizor / depozit care are aceste produse pe stoc și care livrează la client.

Practic vânzătorul inițial nu vede marfa, asta este marea diferență între un magazin clasic, unde produsele sunt depozitate și așteaptă să fie vândute și un magazin online care folosește metoda dropshipping.

 

Metoda nu este însă perfectă, are avantajele și dezavantajele sale, despre care o să scriu în postarea asta.

În urmă cu 6 ani locuiam încă in Madrid și am avut plăcerea să cunosc pe unul dintre fondatorii Bigbuy.eu care a început să-mi povestească despre modelul lor de business, despre cum cresc și au rezultate foarte bune lună de lună. Mi-a oferit posibilitatea să deschid un magazin online sincronizat cu stocul lor , un magazin dropshipping 100%

Erau primii în Spania care ofereau acest servicu și aveau depozite acolo, mai erau câteva platforme internaționale dar care erau destul de greoaie și care aveau costuri ridicate de livrare.

Bigbuy aveau însă soluția ideală pentru peninsulă, stocuri mari, mii de produse, un customer care center fenomenal. Acum am observat că au și angajați români destul de simpatici.

Pe scurt , cu 300 de euro ei îmi setau un magazin pe platforma Prestashop, sincronizau tot stocul, cheltuieli de livrare. Eu mai aveam de făcut partea marketing și să-mi văd liniștit de clienți.

În primul an am avut vănzări de 45.ooo de euro fără să-mi las job-ul meu de zi cu zi.

Câștigul meu, undeva la 5000 de euro cu 1h/2h de muncă pe zi -cred că destul de bine nu? . După un an m-am decis să revin în România și am văndut site-ul.

 

Avantajele în dropshipping

Pleci la drum cu bani puțini– nu ai nevoie de mult cash, nici linie de credit pentru un magazin online de tip dropshipping.

Investiția inițială poate fii sub 1000 de euro dacă știți să setați voi magazinul. Un magazin cu stoc cu 100 de produse ajunge ușor să blocheze 30.ooo de euro în inventar – o spun din experința mea cu magazinul online Ledia.ro unde avem stoc minim 50.000 de euro în led-uri în orice moment.

Cheltuieli curente mici – nu aveți nevoie de depozit, rafturi, sisteme de securitate, pază, ambalaje, consumabile iar lista poate să continua.

Un magazin online de genul dropshipping vă poate costa pe lună hostingul si publicitatea prin Facebook sau Adwords,.

Cu un laptop, un abonament la telefonie mobilă plus un dormitor / birou, ești gata de muncă . O chirie pt un spațiu de genul nu trece de 150 euro pe lună în cazul în care doriți să aveți un spațiu sau sunteți deja o echipă mai mare.

Locația – după lipsa banilor cred că este cel mai important factor în acest tip de comerț. Poți să stai în vârf de munte cu oile dar dacă ai net și poți scrie emal-uri este perfect.

Situația ideală este să stai undeva pe o plajă ? dar gusturile personale nu se discută.

Mii de produse pe site – fără stoc, nu ai bătăi de cap, poți integra mai multe depozite. Nu trebuie să stai doar pe o zonă / nișă.

Ușor scalabil – cum grija produselor și livrările sunt trecute la furnizor, este ușor să crești business-ul și să te extinzi pe mai multe nivele, nișe sau piețe chiar. Există furnizori cu depozite amplasate strategic în toată lumea. În Europa unul dintre acești furnizori are depozite in Germania, UK și Spania.

Dezavantaje dropshipping

Adaos comercial mic– scopul nostru este să facem bani dintr-un business. Una dintre problemele acestui sistem dropshipping este adaosul comercial mic pe care îl ai. Cu unii furnizori poți negocia prețuri dar impun un număr mare de comenzi pe care la început nu le ai. Alții sunt foarte rigizi și prețurile sunt fixe.

Problema apare în momentul în care aceleași produse sunt vândute de 5, 10 sau 20 magazine online și majoritatea încearcă să facă diferențierea cu alții doar prin preț.

Total greșit iar ca și exemplu cel mai simplu luăm Emag.ro , care vinde produse de la același furnizor cu alte 20 de magazine online din România. La ei produsele sunt mai scumpe tot timpul . De ce ? Pentru că pot, au deja un renume, lumea-i știe de serioși, au descrieri mai bune, reviews la produse, e-mail marketing, reclamă pe TV. De toate!

Nu-i recomandat să intrați în războiul prețului mic, revin cu un exemplu de la BigBuy : un rulaj mai mare aduce și discount mai mare, dacă nu aveți volum nu puteți concura în preț cu alt magazin care vinde de 20x mai mult.

Stocul lipsă la furnizor – o problemă chiar mai mare decât prima. Marchezi produsele ca fiind pe stoc, clientul finalizează comanda dar când  ceri marfa la furnizor nu ai ce să livrezi.

Stocul variază zilnic și de multe ori furnizorul tău este posibil să depindă și el de alții. Un întreg lanț da aprovizionare care stagnează. Ca și soluție este recomandat (dacă este posibil) să aveți 2 furnizori pentru același produs.

Costul de transport – Imagineză-ți magazinul tău online cu 3000 de produse de la 10 furnizori. Clientul vine și cumpără 4 produse.

Fiecare dintre produse este de la alt furnizor și tu oferi livrare gratuită peste 300 de ron. Valoarea coșului este de 250.

Trebuie să-i încasezi clientului costul de transport , dar din cauză că acele produse sunt de la 4 furnizori, tu o să ai 4 costuri de transport de achitat, care intră direct în pierderi. Comanda trebuie onorată mai ales că poate ai plătit publicitate ca să ajungă pe site-ul tău cumpărătorul.

Data viitoare poate vine pe site să cumpere fără publicitate, așa recuperezi din pierderea inițială. Chiar dacă pierzi, tot negustor te numești.

Am acum un client fidel cu 5-6 comenzi pe lună, de care îmi aduc mereu aminte. La prima sa comandă am pierdut undeva la 450 de ron din cauza unei oferte prost trimise. Și da, mi-am recuperat banii la a 2-a coamndă!

Cine are vina ? – când marfa primită de client este greșită . A comandat un tricou model 3D mărimea L si a primut unul simplu mărimea M . Voi sunteți cei care trebuie să rezolvați problema clientului și cheltuielile generate tot la voi intră.

Merită să faci dropshipping ?

 

În România nu există un sistem de dropshipping  autentic în acest moment, comparate cu cele din Occident: BigBuy, Doba sau Dropship Direct, dar sunt platforme și furnizori care fac acest tip de business tot mai des. Este foarte posibil că nici măcar ei nu-l numesc așa deși îl fac.

Raspuns de la un furnizor : noi nu facem dropshipping din ăla, dar dacă doriți ne trimiteți awb-ul și noi pregătim marfa pt dv și o dăm la curier!

Cum spuneam la începutul acestui post, avem avantaje dar și dezavantaje. Poate să fie un proces destul de complex dar în acelși timp aduce și satisfacții.

Dar mai ales cred eu că îți permite să începi, să testezi și să vezi cum funcționează tot acest sistem de vânzări online și care sunt procesele din spatele comerțului online modern.

Nu uitați să da-ți share la această postare dacă v-a plăcut!

3 Comments

  1. Buna,

    Dorim sa lansam un magazin online pe nisna imbracaminte dama/barbati all sezon ne puteti comunica o firma de incredere pentru acest proiect?

  2. Nicole spune:

    Buna ziua,
    Vreau sa va intreb in cat timp ajunge marfa din big buy in Romania?

    Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image